История

Ланчия е основана на 29 ноември 1906 г. в град Торино, от Винченцо Ланча и приятелят му Клаудио Фоголин, и двамата състезатели от отбора на ФИАТ, с името Lancia & C. Първият автомобил на Ланчия е модела "Tipo 51" с мощност 12 к.с. (по-късно е наречен „Алфа“), е направен през 1907 г. Тази кола е снабдена с малък четири цилиндров двигател, с мощност 58 к.с.[1]

Ланчия е символ на много автомобилни иновации. Такива радикални и смели решения започват от модела „Theta“, създаден през 1913 година, която беше първият автомобил в Европа, снабден с електрическа система, поставяна като стандартно оборудване[2]. Първата кола, чиято кабина е от тип „монок“ е модела „Ламбда“, произвеждан от 1922 до 1931 година, който е снабден с независимо предно окачване, и хидравлични амортесьори.

През 1948 година произвеждат 5-степенна скоростната кутия, която е монтирана при производство на автомобилите от Серия 3 Ardea.

Ланчия представя за първи път V-образен, 6 цилиндров двигател, на премиерата на модела „Aurelia“, след като по-рано компанията е правила експерименти с конфигурации V8 и V12. Ланчия е и първата компания, която произвежда V-образен, 4 цилиндров двигател.

Също така, компанията е пионер в използването на независимо окачване, при производството на автомобили.