|
Loading
Страница 1 от 1 [ 10 мнения ]
| Автор |
Съобщение |
|
CTOMAHATA
|
Заглавие: Фарове за мъгла (без къси светлини) Публикувано на: 23 Яну 2008, 11:30 |
|
Регистриран на: 02 Авг 2005, 16:24 Мнения: 951 Местоположение: София
|
Въпроса може да е глупав за някои от вас, но може да се окаже полезен за други.
При драстично намалена видимост (мъгла, обилен дъжд или снеговалеж) фаровете за мъгла - халогените се позват самостоятелно, или задължително заедно с късите светлини? Ако карам с габарити и фарове за мъгла при горепосочените условия, могат ли да ме стопират и да ми съставят акт?
Тази тема я бистрихме с приятели и така и не я избистрихме. Текстовете които намирам са малко противоречиви, а и наредбата да се кара на включени къси светлини от Ноември до Март съвсем ме обърква. Ето и няколко цитата, както и техния източник:
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА написа: Раздел XVII. Използване на светлините Чл. 70. ... 2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини. ... Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно. (2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра. тукЗначи или трябва да сме с "включени светлини за движение през деня" (каквото и да значи това) или с къси светлини. А по-надолу: "не могат да се ползват самостоятелно", но не е упоменато заедно с какво трябва да се позлзват. Габаритите достатъчни ли са един господ знае. Тъй като закона не е достатъчен да видим какво пише в правилника му за прилагане: ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата написа: ДВИЖЕНИЕ ПРЕЗ НОЩТА И ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ. ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ ... Чл. 135. Светлините за мъгла трябва да се включват едновременно с габаритните светлини и да се използват само при намалена видимост поради мъгла, снеговалеж или дъжд. тук
Като заключение сам си отговарям на въпроса: Да, може да се кара с фарове за мъгла и без къси светлини при силно намалена видимост. Ако някой иска да ти състави акт не познава закона и правилника му за прилагане и може да се оспорва.
Очаквам да чуя и вашето мнение
_________________ Alfa Romeo 156SW 1.9mjet Q2 Lancia Delta II 1.6ie - ex
|
|
 |
|
 |
|
revit_fan
|
Заглавие: Re: Фарове за мъгла (без къси светлини) Публикувано на: 23 Яну 2008, 12:04 |
|
Регистриран на: 03 Юни 2005, 09:27 Мнения: 1066 Местоположение: София
Кара: Нек'вa Ланчa и Нек'ви Авдита!
|
CTOMAHATA написа: ...Значи или трябва да сме с "включени светлини за движение през деня" (каквото и да значи това) или с къси светлини. .. .
Това са т.нар Day Lights - в по-новите модели автомобили го има.
До колкото знам се използват дългите светлини, работещи на 20-30 % от мощността им.
От миналата година по форумите се появиха различни решения по темата.
В мъгла наистина по-добре се вижда на габарити+фарове за мъгла.
Правилника тълкува Закона, но не отменя негови постановки.
Демек - ако караш така 1 ноември до 1 март , ще те глобят по Закона заради габаритите.
Извън този период - няма проблеми
_________________ ex. Lancia Dedra 1.8 8V SW - 1995 Lancia Lybra 1.8 16V SW - 2002 Audi Q5 3.0 V6 TDI - 2015 Audi Q5 Sport 40 2.0 TDI - 2019
Последна промяна revit_fan на 25 Яну 2008, 14:49, променена общо 1 път
|
|
 |
|
 |
|
Alpina
|
Заглавие: Публикувано на: 23 Яну 2008, 14:05 |
|
Регистриран на: 18 Окт 2007, 13:23 Мнения: 2764 Местоположение: София
Кара: Lancia Kappa 2.4jtd Lancia Dedra 2.0 Integrale S.W.
|
|
Преди седмица някъде на влизане в София, вечерта имаше брутална мъгла, при което без много да му умувам си оставих фаровете само на габарити и пуснах тези за мъгла. Ако ще цялата система на КАТ да ми се беше изредила, щях да ги карам да видят в кой вариант е по-добре и по-безопасно.
Когато го направих до мен застана една баничарка (ситроен мисля) и направи същото и така поведохме колоната. Едва ли някой би спорил, че в мъгла, ако разполагаш с ниско разположени фарове за мъгла, е по-добре да се използват с къси светлини.
Естествено има и малоумници, дето си пускат и дългите даже, но не знам какво постигат, освен да се самозаслепяват и да осветяват мъглата, а не пътя.
Та ако имаш някакви притесняния - при густа мъгла, много ме съмнява, някой да се заяде с теб.
|
 |
|
Garfield
|
Заглавие: Публикувано на: 23 Яну 2008, 16:12 |
|
 |
| Кандидат на HF науките |
 |
|
|
Регистриран на: 04 Дек 2006, 13:16 Мнения: 927 Местоположение: София
|
Адаш, аз също съм си задавал този въпрос, но много пъти ми се е случвало дори късите светлини да ми правят "бяла стена" отпред. Тогава логично -габарити и фаровете за мъгла без да мисля дали ще ме спрат или не. А в условия на силен дъжд или снеговалеж... предполагам служителите на реда ще стоят в запален опел с надуто парно
_________________ Животът е хубав - намали скоростта!
|
|
 |
|
 |
|
CTOMAHATA
|
Заглавие: Re: Фарове за мъгла (без къси светлини) Публикувано на: 23 Яну 2008, 16:59 |
|
|
Garfield написа: Адаш, аз също съм си задавал този въпрос, но много пъти ми се е случвало дори късите светлини да ми правят "бяла стена" отпред. Това е причината да го поставя на дискусия. Вчера мъглата беше толкова гъста, че виждах само едно бяло петно пред муцуната на колата и ни път ни гявол. revit_fan написа: Това са т.нар Day Lights - в по-новите модели автомобили го има. До колкото знам се използват дългите светлини, работещи на 20-30 % от мощността им.
Мерси за разяснението. Ама ние като нямаме такива фарове трябва да сме на къси, от ноември до март, което обезсмисля напълно фаровете за мъгла. А мъгли през лятото няма.
Много ми се иска да чуя становището на компетентен представител на пътна полиция по въпроса, че съвсем почнах да се замотавам. Иначе тактиката не ми пука от закона, така ми най изнася е валидна в много ситуации. Но ми се иска някой да ми изтълкува този закон и ако наистина тълкованието е, че не може да ми обясни защо?
|
|
 |
|
 |
|
Chmp
|
Заглавие: Публикувано на: 23 Яну 2008, 17:08 |
|
Регистриран на: 07 Дек 2007, 11:32 Мнения: 630 Местоположение: София
|
|
Колеги,
Справка с ППЗДП
Чл. 135. Светлините за мъгла трябва да се включват едновременно с габаритните светлини и да се използват само при намалена видимост поради мъгла, снеговалеж или дъжд.
Казано е повече от ясно.
Могат да ви напишат акт за "НЕПРАВИЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ" ако сте си пуснали
фаровете за мъгла когато няма причина да бъдат пуснати (няма мъгла, снеговалеж или дъжд)
|
|
 |
|
 |
|
ogi28b
|
Заглавие: Публикувано на: 23 Яну 2008, 20:17 |
|
Регистриран на: 24 Яну 2007, 00:13 Мнения: 59 Местоположение: София
Кара: Фиат Брава
|
СТОМАНАТА май пита какво ще стане ако през деня те спрат, а ти си само на габарити + фарове за мъгла, без къси или дневни. Мен лично няма земна сила която да ме накара да пускам къси по време на мъгла. А за дневните - идеята им е като се движите през деня, на таблото да не свети нищо, както е нормално, но все пак отпред (единствено отпред) да светят или 21 ватови отделни лампи, или дългите лампи с намалена мощност. Идеята е че през деня ако светят габарити , и крушката им е комбинирана със стоп-светлината, много по-трудно се забелязва светването на стоп-светлината на фона на светещата постоянно габаритна. Това повишава неимоверно много риска от удар отзад, поради закъсняла реакция на задния водач. Това разбира се не е проблем за колите при които габаритната и стоп-светлината са на отделни лампи. Ето и дневни светлини, и сравнението им с къси на Брава: (по мое мнение движението с дневни светлини е по-добро от това на къси, поради ред причини)
ред.: явно форума не разчита gif- картинката и дава само единия кадър, затова свалям снимката и давам линк към фиатския форум , където gif-а работи.
http://www.fiat-bg.org/forum/viewtopic. ... 669#202669
_________________ '99 Brava ELX 1.9 JTD:  ;
Почувствай България !
|
|
 |
|
 |
|
ivanko_rs
|
Заглавие: Публикувано на: 23 Яну 2008, 23:37 |
|
|
Копирам си мнението което написах във Фиатския форум направо тука - Моето мнение е че става,но не и с използването на рефлектора за дългите светлини.Колега "ogi28b" много точно си дал примера с гифтчето,но и от там много ясно се вижда как при режим "дневна светлина" се получава много силно заслепяване.Аз въртя по доста км на ден както на градско така и извънградско и разминаването с автомобили на които фаровете не са регулирани правилно или са и с пуснати светлини за мъгла(понеже както се уточни са гъзари) ме дразни(чисто физически,т.е. светят ми в очите) и понасят така споменаване на роднините им от женски пол.
Точно това светене направо ,а не на долу ги прави за мене абсолютно неизползваеми,понеже светят в очите на насрещния.
Както каза и колегата "ilkor" не виждам какъв е проблема при използването на късите светлини,аз също карам от 3 години постоянно на къси.Това че някои хора не могат да се научат,ами ще се научат с някой и друг акт за каране без светлини(да не им се случва де).
П.П. По закона за движение ,нямаме право да се движим на дълги светлини в населени местности-градове ,села и т.н.Това че не се използва 100% от светлината на дългите не ни разрешава да ги ползваме,нали?
_________________ Peugeot Partner 1.6 HDI - служебно
|
|
 |
|
 |
|
CTOMAHATA
|
Заглавие: Публикувано на: 24 Яну 2008, 10:16 |
|
|
|
Малко изместихме фокуса на темата. Не ме интересуват дневните светлини. Факт е, че ги нямам и едва ли ще правя някакви допълнителни модификации. Не ми пречи да си карам на къси. Гъзарията съм я убил в себе си от зародиш.
ogi28b правилно е разбрал въпроса, но за сега никой не е отговорил. Можеби и вие не знаете. Chmp се позовава на Чл. 135 от ППЗДП, но както казва revit_fan, а аз съм съгласен с него "Правилника тълкува Закона, но не отменя негови постановки." Така в сила остава Чл. 70.3.2 от ЗДП.
При следните условия:
- добре регулирани светлини - къси, дълги, фарове за мъгла
- липса на дневни светлини
- от ноември до март
- в гъста мъгла (или силен дъжд/снеговалеж)
- денем (а и нощем)
В нарушение ли е човек, управляващ МПС с включени габарити и фарове за мъгла без пуснати къси светлини?
|
|
 |
|
 |
|
Страница 1 от 1 [ 10 мнения ]
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта |
| |
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения Вие не можете да прикачвате файл
|
|
 |